Kleine onzekere contracten

Cartoon kleine baantjes

Lastig rondkomen met taxisalaris alleen

Veel werk bestaat uit een ritje in de ochtend en een ritje ’s middags. misschien drie en een half uur per dag. De chauffeur start van huis want het busje staat voor de deur. Dat kost wel 15 minuten van zijn arbeidstijd wat in mindering wordt gebracht op het salaris ivm de woonwerk verkeer regeling uit de cao. Al met al goed voor  7 á 8 honderd euro bruto per maand. Daar is de huur net mee betaald. Maar om ook te kunnen eten en het huis te verwarmen is vaak nog een baan nodig. Veel chauffeurs werken naast de taxi ook nog in de supermarkt, bij Post.nl of noem maar op. Om net boven het sociaal minimum uit te komen is heel wat inspanning nodig.

Risico

Het gaat fout wanneer de werkgever de arbeidstijden wijzigt. Dan komt de tweede en soms derde baan in het geding als de tijden overlappen. In de praktijk komen werknemers voor de harde keus te staan welke baan zij willen behouden. Maar een baan opgeven betekent in de regel dat ze onder dat sociaal minimum uitkomen en aangewezen zijn om WW of een aanvullende uitkering aan te vragen. Werknemers die op het minimum zitten kunnen toeslagen en en andere geldpotjes aan te spreken. Kaderdaden bij de vakbond helpen daar goed bij. De Adviseurs Sociale Voorzieningen of ASV’ers helpen leden die potjes vinden en aanvragen.

Vooruitzichten

Werknemers worden duurder naarmate ze meer ervaring hebben. Dat is niet alleen zo in de taxi. Dus wanneer je je baan verliest wordt het steeds moeilijker om weer aan de bak te komen. Als je niet 24 uur 7 dagen per week beschikbaar bent wil een werkgever je minder snel aannemen. Omdat er nog steeds veel chauffeurs rondrijden zonder lidmaatschap van de vakbond laten ze veel rechten liggen. Ontslag door de werkgever kan vaak aangevochten worden. Geen rechter in Nederland zal het juist vinden dat een werknemer 24/7 beschikbaar moet zijn voor een kleine parttime contract. Maar je recht moet je ook anno 2013 halen!

Contracten ophogen

Hieronder staan 4 manieren om je contract uren uit te breiden

  1. Overleg met je werkgever en kom samen overeen dat je meer uren gaat werken. (Zet het ook op schrift)
  2. Elke werknemer heeft één keer per jaar recht om de omvang van werkuren te wijzigen. De werkgever moet, als dit mogelijk is, hieraan voldoen. Zegt hij tegen jou NEE en hij huurt wel meer mensen in of geeft anderen meer uren dan heb je een zaak.
  3. Je werkt over de laatste drie maanden meer uren dan je op contract hebt. Dat geeft je ook de rechten die met dat aantal uren hoort. Bijvoorbeeld als je ziek wordt dan krijg je loon over het gemiddelde van de laatste drie gewerkte maanden. Recht op meer uren in je contract kun je ook eisen in dit geval. Ook dan heb je dus een zaak.
  4. Eigenlijk hetzelfde als punt drie alleen vorder ja pas je recht als het nodig is. Als je dus drie maanden meer werkt dan op contract en je werkgever schroeft je aantal werkuren terug dan kun je op basis van de wet “Rechtsvermoeden arbeidsomvang” ook het loon eisen van het gemiddelde van de afgelopen drie maanden.

In deze brochure staat veel informatie over arbeidsovereenkomsten.

Recht halen

Je recht halen is natuurlijk de laatste middel die je inzet. Je werk is een soort relatie en daarin is goede communicatie essentieel. Eerst praten en schrijven en als dat niet lukt dan pas voer je de druk op. Met je bondslidmaatschap sta je sterker met dat laatste maar de bond helpt je ook bij het voorbereiden van een gesprek met je werkgever. Dat kan veel ellende voorkomen. Want niemand komt graag in de armoede terecht. Werk daar dus vandaag aan zodat je morgen bent voorbereid. Contactgegevens van de taxiconsulenten zijn hier te vinden. Bel of mail ons als je wil werken aan het verstevigen van jouw rechtspositie.

Logo FNV Taxi

Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: